Μπορείτε είτε να καλλιεργήσετε το μπρόκολο σας στην αυλή σας είτε σε γλάστρες, με την προϋπόθεση ότι τα δοχεία σας έχουν πλάτος και ύψος τουλάχιστον 45 cm (18 ίντσες). Ωστόσο, η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στο σπίτι μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.
Το μπρόκολο θεωρείται φυτό δροσερής εποχής. Εάν τα καλλιεργείτε σε ζεστές περιοχές, θα ξέρετε ότι τα κεφάλια λουλουδιών πιθανότατα θα αρχίσουν να ανθίζουν. Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, μια δυσάρεστη κατάσταση, εκτός αν προτιμάτε να καταλήξετε σε διακοσμητικό, αντί για πράσινο λαχανικό! Έτσι, δεν μπορείτε να τα καλλιεργήσετε σε περιοχές με θερμοκρασίες άνω των 30 ° C (86 ° F). Αν θέλουμε να επιτύχουμε μια μέση απόδοση, το μπρόκολο μας θα πρέπει να ωριμάσει και να συγκομιστεί είτε πριν είτε μετά τον καυτό καιρό και φτάσει έντονη ζέστη.
Μπορείτε να φυτέψετε το μπρόκολο σας είτε κατά το φθινόπωρο είτε νωρίς την άνοιξη. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη περίοδος είναι το φθινόπωρο, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα πρώτα καλοκαίρια υψηλή θερμοκρασία. Για να σχηματίσει ανθισμένα κεφάλια, το μπρόκολο χρειάζεται θερμοκρασίες κοντά στους 15-20 ° C (59-68 ° F) και άφθονο ηλιακό φως. Σε περίπτωση που μεγαλώσει κάτω από τη σκιά, καθυστερεί το σχηματισμό ανθισμένων κεφαλών.
Η ευκολότερη μέθοδος καλλιέργειας μπρόκολου είναι η μεταφύτευση των δενδρυλλίων που αγοράσατε από το φυτώριο της περιοχής σας. Μπορείτε να σκεφτείτε να αγοράσετε τα φυτά σας από έναν νόμιμο πωλητή για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από ασθένειες και να τα φυτέψετε απευθείας στις τελικές τους θέσεις. Το μόνο που έχετε να κάνετε πριν από τη μεταφύτευση είναι να αφαιρέσετε τυχόν ζιζάνια, βράχους ή άλλα ανεπιθύμητα υλικά από το έδαφος. Μπορείτε να οργώσετε ελαφρώς το χώμα για να βελτιώσετε την υφή του. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγη σάπια κοπριά ή λίπασμα.
Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταμοσχεύσετε τα δενδρύλλια μπρόκολου απευθείας στο έδαφος, διατηρώντας αποστάσεις τουλάχιστον 45 cm (18 ίντσες) μεταξύ των φυτών. Είναι ζωτικής σημασίας να φυτέψετε τα δενδρύλλια στο ίδιο βάθος όπως ήταν στο φυτώριο. Μετά τη μεταφύτευση, μπορείτε να ποτίσετε αμέσως.
Εναλλακτικά, μπορείτε να σκεφτείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργειά σας σπέρνοντας τους σπόρους απευθείας στο έδαφος. Μπορείτε να αγοράσετε τους σπόρους σας από έναν νόμιμο πωλητή για να βεβαιωθείτε ότι έχουν καλή βλάστηση και να τους σπείρετε απευθείας σε σειρές με μέση απόσταση 50-80cm (20-31 ίντσες) μεταξύ τους. Μια καλή περίοδος για να ξεκινήσετε τη φύτευση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αργότερα από το τέλος του καλοκαιριού. Πριν από τη φύτευση, πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν ζιζάνια, βράχους ή άλλα ανεπιθύμητα υλικά από το έδαφος. Στη συνέχεια, μπορείτε να το οργώσετε για να βελτιώσετε την υφή του. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσθέσετε λίπασμα ή λίπασμα με καλή πέψη για να αυξήσετε τη γονιμότητα του εδάφους. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκάψετε μικρές τρύπες και να σπείρετε 2-3 σπόρους απευθείας στο έδαφος σε βάθος 1 cm. Κατά μέσο όρο, θα χρειαστείτε 1-1,5 γραμμάρια σπόρου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Οι σπόροι του μπρόκολου ξεφυτρώνουν περίπου σε 8-10 ημέρες. Μετά τη βλάστηση, θα πρέπει να αραιώσετε τα φυτά σε περίπτωση που όλα έχουν φυτρώσει, διατηρώντας μόνο το πιο υγιές σε κάθε θέση σποράς. Τα φυτά που θα κρατήσετε τελικά θα πρέπει να βρίσκονται σε μέση απόσταση 45 cm (18 ίντσες) το ένα από το άλλο μέσα στο ακατέργαστο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να παρατηρείτε την καλλιέργεια σχεδόν κάθε μέρα και να προστατεύετε τα νεαρά δενδρύλλια από τα σαλιγκάρια.
Το μπρόκολο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία, καθώς μειώνει την ποιότητα του κεφαλιού τους. Έτσι, θα παρέχετε στα φυτά σας επαρκείς ποσότητες νερού. Οι περισσότεροι αγρότες στην αυλή ποτίζουν τα φυτά τους παρέχοντας μικρές ποσότητες νερού κάθε δεύτερη μέρα κατά τα πρώτα στάδια. Διατηρούν το έδαφος υγρό μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι και αυξάνουν την ποσότητα έκτοτε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε μία φορά την ημέρα.
Ως μέθοδος λίπανσης, το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη κοπριά ή λίπασμα. Η κοπριά που ενδέχεται να έχετε ενσωματώσει στο έδαφος πριν από τη φύτευση πιθανότατα θα είναι επαρκής για ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο.
Ο χρόνος συγκομιδής εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ποικιλία του μπρόκολου. Οι περισσότερες ποικιλίες μπρόκολου είναι έτοιμες για συγκομιδή 2-3 μήνες (60 έως 90 ημέρες) μετά τη μεταφύτευση. Η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή του μπρόκολου είναι όταν βλέπετε κεφαλές με συμπαγές πράσινο χρώμα και μέση διάμετρο 9 cm (3,5 ίντσες), ανάλογα με την ποικιλία. Γενικά τα κόβουμε μαζί με μίσχο και φύλλα 10εκ.
Το κουνουπίδι παράγει μόνο ένα μεγάλο κεφάλι. Από την άλλη πλευρά, το μπρόκολο παράγει κεντρικούς βλαστούς στο κεφάλι και στα πλάγια. Έτσι, το μπρόκολο επιτρέπει πολλαπλές συνεδρίες συγκομιδής και συνεχή τροφοδοσία. Για να προωθήσετε την ανάπτυξη ενός δεύτερου κεφαλιού μετά τη συγκομιδή του πρώτου, μπορείτε να συνεχίσετε να ποτίζετε και να προσθέτετε μικρές δόσεις υγρού λιπάσματος.
Πηγή: wikifarmer.com